Muziek uit de Karpaten

De bergen in, voorbij de Donau en de Balkan….

De Karpaten is het hooggebergte in Midden-Europa, wat begint in het noorden bij de Donau ter hoogte van Bratislava. (niet ver van waar we vorig jaar gestopt zijn met ons “Reisje langs de Donau”) en zich uitstrekt over Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne, Moldavië en Roemenië.
Met uitlopers in Oostenrijk, Hongarije en Servië, vormen De Karpaten, het groene hart van Europa.

Het muzikale idioom uit de Karpaten kent zeker invloeden uit de periode van de Ottomaanse tijd (tot 1711) maar de turken hebben er zelf nooit gewoond en onder invloed van de Habsburgse Monarchie sijpelden er van de Oostenrijk-Hongaarse hoven ook stadse invloeden door, in de dorpstradities van de Karpaten. (Zo werden in tegenstelling tot de balkan, de parendansen belangrijker dan de kringdansen).

Terwijl in de rest van geciviliseerd Europa de tradities meer en meer verdwenen, bewaarden de Roma-muzikanten, de eeuwenoude, instrumentale speelwijzen, en speelden zo een belangrijke rol bij het behoud en de vorming van de nationale muziekstijlen.

Lijkt het je, een mooie uitdaging om een aantal muziekstukken uit de Karpaten te bestuderen, schrijf je dan in voor deze workshop.

De workshop is open voor (gemengd) ensemble, met speciale aandacht voor snaarinstrumenten (strijkers, bas, cymbaal, gitaar en andere tokkelaars) maar evengoed ook voor blazers, accordeon en iedereen die deze muziek eens wil ontdekken. We hoeven de stukken niet perse in originele bezetting te spelen om hun schoonheid te proeven en er plezier aan te beleven. En we spelen ook niet alleen snelle stukken, er zijn zoveel mooie langzame melodieën die een uitdaging vormen qua ritmiek en begeleiding. Het gaat vooral om verkenning en speelplezier, en in tweede instantie, wanneer de tijd het toelaat, kunnen we iets dieper op specifieke speelstijlen en versiering ingaan.

Niveau: midden-gevorderd en/of beginners met een gezonde dosis durf 🙂 redelijk van blad kunnen spelen en/of accoorden kunnen vinden.

Alvast wat voorpret: