Trekharmonica’s Amsterdam

Trekharmonica’s Amsterdam (THA)

Al meer dan vijfendertig jaar verzorgt Trekharmonica’s Amsterdam lessen, workshops en concerten in de regio Amsterdam. Trekharmonica’s Amsterdam is onderdeel van de Stichting Volksmuziek Nederland.

De trekharmonica lijkt op een accordeon, maar dat is het zeker niet! De trekharmonica is – net als de concertina en de bandoneon – een voorloper van de grote, chromatische accordeon. De trekharmonica of trekzak is een wisseltonig instrument. Dat wil zeggen dat duwend een andere toon klinkt dan trekkend onder dezelfde knop. Daarnaast is het een diatonisch instrument. Het kan de tonen voortbrengen die behoren tot de toonladders waarin het gestemd staat. Er zijn diverse typen, zoals de eenrijer, de tweerijer en de drierijer. Voor de lessen gebruiken we veelal de tweerijer in de stemming C/F. Dit is een trekharmonica met twee rijen knoppen aan de melodiekant. Verder zijn er nog acht knoppen aan de baskant.

THA organiseert regelmatig workshops in Amsterdam. Tijdens zo’n workshopdag krijg je intensief les van een ervaren docent. De afgelopen periode organiseerde de THA workshops over swingend balfolk spelen en klezmer-melodieën spelen op de trekharmonica.

Leslocatie is de Q-Factory in Amsterdam-Oost. Een bruisend muziekgebouw met geluidsdichte repetitieruimtes onderin, een groot  café-restaurant, hotelkamers op de bovenverdiepingen en een ruime parkeergarage naast het gebouw.

Lees hier meer over Trekharmonica’s Amsterdam.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de workshops van THA? Meld je dan hier aan.