Workshop Ierse Slow sessie

 

Datum:24 september 2023
Tijd:10.30 tot 16.30
Locatie:Parnassos, Kruisstraat 201, Utrecht
Prijs:€ 25

             

Op het weekend ‘Ierse traditionele muziek’ is dit jaar het onderdeel ‘Slow Sessie’ geïntroduceerd. Het bleek op veel interesse te kunnen rekenen.

In navolging van die cursus hebben we nu een speciale dag ‘Slow Sessie’ georganiseerd.

De opzet is hetzelfde als op het weekend:

We gaan Ierse tunes spelen maar dan op een lager tempo. Daardoor zullen er meer mensen de mogelijkheid krijgen om eens een dag fijn Ierse tunes te kunnen spelen zonder  het gevoel te hebben dat ze het niet bij kunnen houden.

De ‘sessie’ is  een bekend begrip bij de spelers van Ierse traditionele muziek.
Het beeld van een stel muzikanten in een kroeg die de ene na de andere set tunes spelen zal niet onbekend zijn. Vaak worden die tunes op een hoog tempo gespeeld. Dat tempo komt niet uit de lucht vallen. Het zijn ‘danstunes’ en  die moeten op een hoog tempo gespeeld worden omdat de dansers anders niet comfortabel hun figuren kunnen dansen.
Dat hoge tempo is een van de grootste struikelblokken voor de beginnende ‘Iers-speler’. Vandaar het idee van een slow sessie. We gaan een aantal tunes in sets spelen op een trager tempo dan gebruikelijk. Dat geeft de mogelijkheid om te ervaren wat het is om in een groter gezelschap te ‘overleven’.

In het PDF bestand (Slow-sessie-versie-1.05.pdf) staan een aantal sets van jigs, reels, slip jigs, hornpipes en een polka die we tijdens de slow sessie gaan spelen. Als je gaat oefenen, oefen dan ook goed de overgang van de ene naar de andere tune.
Ook kun je midibestanden downloaden (https://volksmuziek.nl/slow-sessie/) waarmee je  kunt oefenen. Die kun je afspelen  en kun je luisteren hoe de tune klinkt. (Het klinkt dan wel een beetje ‘robotachtig’ maar je krijgt in ieder geval een idee.)

Deze workshop is geschikt voor alle instrumenten die gebruikelijk zijn binnen Ierse muziek zoals, (blok en dwars) fluit, viool, uilleann pipes, banjo, trekzak, accordeon, harp, concertina, tin whistle, gitaar, bouzouki, mandoline en bodhran. Heb je een ander instrument en wil je graag mee doen neem dan even contact op met Jenny van Diggelen.

Ook zal er tijdens de cursus aandacht zijn voor het spelen zonder bladmuziek en je leert manieren om de snelheid van je spel te verhogen. We zullen putten uit het repertoire dat op de site van de SVN staat.

Docenten: Jenny van Diggelen en Guy Roelofs                                                        

Vol!