Muziekschatten van Beregovsky

In deze workshop van Bert Vos leer je veel nieuwe melodieën kennen uit de klezmerwereld. In de jaren 90 van de vorige eeuw ging er een klezmerarchief open van onschatbare waarde voor de hele ‘klezmer welt’ , de jiddisje wereld van de klezmermuziek. Meer dan 1000 originele stukken werden terug gevonden en gepubliceerd. Opgetekend in de dorpjes, de oude ’shtetls’ in Rusland en Oekraïne en nu als indrukwekkend muziekgeschenk cadeau gegeven aan de hele muziekwereld. Tijdens deze workshop gaan we een aantal van deze unieke stukken leren.

De docent van deze workshop, Bert Vos : ” Deze muziek heeft zo vaal lagen. Zo veel stemmingen die elkaar in rap tempo opvolgen en soms over elkaar heen buitelen en door elkaar heen lopen. Het doet me denken aan het sjmoezen van mijn familieleden, als we tijdens een Joods feest bij elkaar zijn. Nog elke dag vind ik inspiratie in deze muziekstijl en ik hoop mijn liefde en enthousiasme voor klezmermuziek met de workshop-deelnemers te kunnen delen”

In de workshop Muziekschatten van beregovsky ! gaan we terug naar de oervormen van de klezmerdans en is er gelegenheid om eigen voorbereide klezmerstukken te spelen voor de docent en voor de medecursisten. We gaan natuurlijk in op de typerende klezmer-timing, door Amerikaanse klezmerhelden ‘rubber timing’ genoemd. Dit jaar gaan we ons verder verdiepen in de variaties die klezmer-muzikanten tot hun beschikking hebben. De dansvormen die aan bod komen zijn:

• Freylekhs
• Bulgar
• Zhok
• Khosidl

Een aantal eenvoudigere melodieën zullen we ter plaatse uit het hoofd leren. De docent gaat uitgebreid in op verschillende manieren om muziek vrij en vlot uit het hoofd te kunnen spelen. Een aantal lastigere stukken worden van te voren opgestuurd, waarbij het aan te bevelen is om ze tijdens de cursus uit het hoofd te spelen. Indien je dit zwaar valt, pak je gewoon de muziek er bij.
Indien je met je eigen groep/band deelneemt aan deze klezmercursus, wordt er so wie so tijd gemaakt om voor de docent voor te spelen, die jullie van feedback zal voorzien.