slow sessie

De ‘sessie’ is een bekend begrip bij de beoefenaars van Ierse traditionele muziek. Het beeld van een stel muzikanten in een kroeg die de ene na de andere set tunes spelen zal niet onbekend zijn. Vaak worden die tunes ook op een hoog tempo gespeeld. Dat tempo komt niet uit de lucht vallen. Alle tunes zijn ‘danstunes’ en die moeten op een hoog tempo gespeeld worden omdat de dansers anders niet comfortabel hun figuren kunnen dansen.
Dat hoge tempo is een van de grootste struikelblokken voor de beginnende ‘Iers-speler’. Vandaar het idee van een slow sessie. We gaan een aantal tunes in sets spelen op een trager tempo dan gewoonlijk. Dat geeft de mogelijkheid om te ervaren wat het is om in een groter gezelschap te ‘overleven’.

In het PDF bestand staan een aantal sets van jigs, reels, slip jigs, hornpipes en een polka die we tijdens de slow sessie gaan spelen. Als je gaat oefenen, oefen dan ook goed de overgang van de ene naar de andere tune.
Ook kun je midibestanden downloaden waarmee je thuis kunt oefenen. Die kun je afspelen op je computer en kun je luisteren hoe de tune klinkt. (Het klinkt dan wil een beetje ‘robotachtig’ maar je krijgt in ieder geval een idee.)

Met dank aan Charles Schrijver hebben we nu ook een Slow sessie afspeellijst waar in je de tunes uit de slow sessie kan beluisteren in Spotify.

JIGS: Whelan’s Jig / The Kesh Jig
JIGS: The Blarney Pilgrim / The mist covered mountain
JIGS: Sean bui / Will you come home with me?
JIGS: The Lisnagun Jig / The Connaughtman’s rambles
JIGS: The shores of Loch Gowna / The creel of turf

REELS: The maid behind the bar / Matt People’s reel
REELS: The Burren / Cooley’s reel
REELS: Jenny’s wedding / The drunken landlady
REELS: The silver spear / The heathery breeze
REELS: The Templehouse reel / The holy landSLIP JIGS: The fairhaired Cannavan’s / The Butterfly
SLIP JIGS: Give us a drink of water / Hardiman the fiddler

HORNPIPES: The boys of Bluehill / Off to California
HORNPIPES: The Plains of Boyle / The rights of man

POLKA’S: Biddy Martin’s polka / Pat Horgan’s polka