Feestmuziek uit Moldavië

Feestmuziek uit Moldavië: van Chisinau tot Varna! Laat je verrassen door Moldavische, Roemeense en Bulgaarse muziek.

Moldavië, iets kleiner als Nederland, is een Oost-Europees land wat ligt ingesloten tussen Ukraine en Roemenië. Tot 1991hoorde het land bij Rusland (USSR), tegenwoordig is het zelfstandig. Het cultuurgebied “Moldavië “ is echter groter en loopt over de grenzen heen. Interessant gebied waar de volkscultuur nog sterk leeft en bestaat uit een mix van allerlei invloeden. Zo kent de muziek uit Moldavië veel Russische en Roemeense kenmerken. Ook Joodse en Slavische tradities, lieten er hun sporen na.
Tegenwoordig kennen we Moldavië van de aanstekelijke songfestivalliedjes , zoals Trenuletul, trad. nummer verpakt in een moderne rap, en de vette arrangementen van de Advahov Brothers.

Moldavie is ook het land van de emotionele DOINA, en de oeroude traditionele herders liederen en HORA dansen.
In deze workshop maken we kennis met zowel oude (traditionele) als nieuwe muziekstukken uit dit gebied. We bestuderen de danstypen en ritmes, de opbouw van een doina, de groove van een spetterende hora!

Voor wie ze kent, zijn de oude dansvormen – door de moderne arrangementen heen – goed te herkennen. Dan vallen alle snelle noten opeens op hun plek….. Van Moldavië trekken we zuidwaarts verder langs de kust naar Dobrudza , een district wat zich eveneens ‘bez granica’ beweegt (van Noord – Dobrudza in Roemenië , naar Zuid-Dobrudza in Bulgarije) waar de 7/8 maat geen zeldzaamheid is. 
Het idee van vorig jaar, om een gezamenlijke warming-up in te plannen voor training van ritmes en begeleiding, was geslaagd en zullen we ook deze Voho weer aanbieden. In eerste instantie voor de workshops van Nehrun Aliev en Monique Lansdorp, maar de groep van Bert Vos is mogelijk ook van de partij. Zo kunnen we spannende vergelijkingen en analyses maken. Het streven is tevens om een of twee nummers gezamenlijk met de workshop van Nehrun Aliev uit te werken.

Niveau: midden-gevorderd
– redelijk van blad kunnen spelen en/of akkoorden kunnen vinden
– Alle Instrumenten welkom
– Indien je een darbuka of andere speelbare handtrommel bezit, neem maar mee!
– Ter voorbereiding, krijg je van alle stukken luistervoorbeelden en van de meeste stukken ook de bladmuziek.

Zondagmiddag laat elk ensemble iets horen in de eindpresentatie