HOME    ..SVNFolkNIEUWSCURSUSSENLINKSARTIKELENCONTACTLOGIN

.Login.FolkNIEUWS


FolkNieuws 42 - Programma najaar 2016

Download_FN-42.pdf

FolkNieuws 41 - Programma voorjaar 2016

Download_FN-41.pdf

Januari 2016, Vacature coördinatoren Doorslaande Tongen

Oproep! We hebben tot op heden nog geen nieuwe coördinatoren voor cursusweekend Doorslaande Tongen gevonden. 

Heb je affiniteit met volksmuziek en voor muziekinstrumenten zoals de mondharmonica, de melodica, en balginstrumenten? Zou je interesse hebben (de ervaring is liefst met z'n tweeën) Doorslaande Tongen 2016 te organiseren?
Laat het ons weten! Als we geen coördinatoren vinden kan het weekend helaas niet doorgaan en dat zou zo zonde zijn.

Neem contact met ons op door te mailen naar het secretariaat

December 2015, nieuwjaarsgroet

Het jaar 2015 was weer een mooi muzikaal jaar! Met als start in februari Jenny van Diggelen, die het Ierse weekend overnam van Nettie Jonge die dit jaren met veel toewijding heeft gedaan. Arnold Klein heeft samen met Nettie ons nieuwe en oergezellige West Europa Weekend georganiseerd, waar samenspel alle aandacht kreeg. In Sneek heeft de SVN zich flink laten horen tijdens de goed bezochte workshopdag “Het Noorden Speelt en Zingt” van Martie Zandleven, dit jaar geholpen door nieuwe vrijwilliger Jan Smittenberg. Junior van Rijn en Maja Kuijper hebben in september voor de tweede maal Venster op het Oosten laten knallen met oude vertrouwde maar ook nieuwe én vernieuwende docenten, én Junior en Maja hebben de SVN met verve vertegenwoordigd op het DoeDans Festival. Dit jaar kon gelukkig ook Doorslaande Tongen weer doorgaan. Irina Sarolea en Wytze Pieter Kikstra hebben zich ingespannen om er een uitstekend georganiseerd weekend van te maken waarmee de SVN haar cursusjaar tevreden kon afsluiten.  

En er zijn nog meer vrijwilligers! Jacob Petrovic zorgde ervoor dat alle informatie op de website kwam te staan zodat de deelnemers konden inschrijven. Achter de schermen werkten Ton Tersteegen Jet van Scheindelen mee aan ondersteuning en verbetering voor de website. Arnold zorgde voor de financiën en Ellis Hensen zorgde voor het secretariaat en de contractadministratie. Samen zorgden zij voor het verschijnen van het Folknieuws boekje, dat zij langzaam maar zeker digitaal aan het maken zijn. Guus Pfau is het kloppend hart van de cursusadministratie, helpt deelnemers waar nodig bij het inschrijven en zorgt voor overzicht voor de coördinatoren. En voorzitter Mélani Krijger? Haar inzet was vanwege haar studie in 2015 wat beperkt. Vanachter de schermen bemoeide zij zich met de Facebook pagina en PR en stuurt jullie deze Nieuwjaarsgroet. Zo vulden we samen weer een heel jaar met muziek.

We hebben nieuwe mensen laten kennismaken met volksmuziek, we hebben velen laten genieten van al het moois dat volksmuziek in zich heeft. Als bestuursleden doen we mee aan workshops en komen wij kijken bij de eindpresentaties. Zo zien wij steeds met eigen ogen hoe blij mensen worden van zo’n weekend. Dit vinden wij belangrijk in onzekere tijden zoals deze. 

De afgelopen jaren had de SVN te maken met een gestage daling in het aantal deelnemers. Een trend die ook zichtbaar is bij vergelijkbare organisaties zoals Huismuziek en muziekscholen. Bij de Herfstweek was het tekort aan deelnemers over meerdere jaren zó ernstig dat we moesten stoppen met de organisatie. Maar toch: In 2014 trokken wij in totaal 162 deelnemers. In 2015 hebben wij, zelfs zonder de Herfstweek, 196 mensen mogen ontvangen! Hopelijk zet deze stijging in 2016 door!

Ad Boonman heeft afscheid genomen als vrijwilliger van de SVN. Hij organiseert de Herfstweek nu samen met twee andere organisatoren onder de naam "Muziek Herfstweek". Jet heeft aangegeven te willen stoppen met haar taken voor het webteam. Irina en Wijtze Pieter hebben in november hun laatste Doorslaande Tongen georganiseerd. Zij willen het stokje graag doorgeven. Ook het bestuur is aan vernieuwing toe, vinden wij. Wij zouden graag nieuwe mensen zien, met nieuwe ideeën, meer tijd en goede netwerken. Wij gaan in 2016 op zoek naar vers bloed. Heb je zelf inspiratie, of weet je iemand die goed bij de SVN zou passen? Laat het ons weten.

Wij willen iedereen heel hartelijk bedanken voor de inzet, inspiratie en de vele mooie momenten die wij het afgelopen jaar met jullie hebben meegemaakt! De allerbeste wensen en op naar een gezond en muzikaal 2016!

 

Mélani, Arnold en Ellis

 

Juni 2015, Herfstweek stopt

De inschrijvingen voor alle najaarscursussen staan weer open. We hebben er weer zin in!

Wat opvalt in de programmering is de afwezigheid van onze traditionele Herfstweek. Was deze cursusweek in de jaren 90 nog zo gewild dat we genoodzaakt waren om deelnemers slechts om het andere jaar toe te laten: de laatste decennia nam de belangstelling langzaam maar zeker af. Ook met een flinke prijsverlaging in 2014 was het tij niet meer te keren. Financieel was het niet langer te verantwoorden om de Herfstweek nog voort te zetten. Dat doet pijn, want het was onze op één na oudste cursus. Een klein groepje dapperen probeert de sfeer en de traditie van de Herfstweek toch in stand te houden, maar doet dit zonder de SVN.

Het weekend Venster op het Oosten had vorig jaar veel deelnemers en ook nu is er weer een prachtig programma samengesteld. Het Doorslaande Tongen weekend wordt dit najaar voor de 20ste (!!) keer gehouden. De coördinatoren van dit weekend willen voor deze gelegenheid muzikaal terugblikken en stelden een heel speciaal programma samen. Graag begroeten wij jullie op één van deze weekenden.

In augustus is de SVN weer aanwezig op het grote DoeDans Festival in Vierhouten. Onze vrijwilligster Maja Kuijper organiseert daar workshops voor musici en zangers. Dat is wel iets om trots op te zijn! Kijk voor informatie alvast op www.doedansfestival.nl

Fijne zomer en tot ziens!

Mélani, Arnold en Ellis

Januari 2015, Het nieuwe jaar!

Terugkijkend naar het najaar van 2014 zien we hoogtepunten en dieptepunten bij de SVN. Venster op het Oosten was zeer succesvol. De belangstelling voor de Herfstweek viel tegen. Doorslaande Tongen moest geannuleerd worden wegens te weinig deelnemers. Dat was een enorme teleurstelling voor alle betrokkenen. De toekomst van de Herfstweek geeft ons ook stof tot nadenken. Wellicht zijn er nieuwe vormen of mogelijkheden te vinden voor dit bijzondere SVN evenement.  Niet alleen de SVN, maar ook vergelijkbare organisaties kampen met terugloop van inschrijvingen. Het bestuur onderzoekt in hoeverre samenwerking met andere organisaties tot wederzijds voordeel zou kunnen zijn.

Toch gaan we met goede moed 2015 in. De inschrijvingen voor het Ierse weekend verlopen voorspoedig en aan het weekend "Spelen en Zingen in West-Europa" is een nieuwe  workshop met een nieuwe docente toegevoegd. Spelers die zichzelf willen begeleiden en muzikanten die willen zingen: dit initiatief geheel op verzoek van cursisten van vorig jaar. Ook zijn we erg blij met het feit dat Het Noorden Speelt en Zingt dit jaar weer van de partij is. De coördinatoren hebben een nieuwe locatie gevonden, in Sneek deze keer.

We wensen iedereen een gezond, voorspoedig en muzikaal jaar toe!

Mélani, Arnold en Ellis

mei 2014, Oplage FolkNieuws teruggebracht

De zomer moet nog beginnen, maar bij de SVN begint het weer te kriebelen. Na de voorjaarscursussen ging de website traditiegetrouw even in de ruststand, maar begin juni gaan de eerste inschrijvingen voor het najaar alweer open! Het bestuur heeft een beeld gekregen van wat de diverse coördinatoren op het programma hebben gezet, en dat ziet er veelbelovend uit!

In 2013 hebben we gemerkt dat het aantal deelnemers aan cursussen gemiddeld genomen wat lager was. Deze trend heeft zich voortgezet in het voorjaar. Ons populaire Ierse weekend in februari had een moeizame start maar werd uiteindelijk toch nog bijna volgeboekt.  Het gloednieuwe weekend "Spelen en zingen door West-Europa" werd een klein en superknus weekend met drie docenten. Het was bere-gezellig en er zijn alweer plannen voor volgend jaar. Arnold gaf hiermee in één weekend vorm aan de twee voormalige weekends Lage Landen en SVN internationaal. De dagworkshop "Het Noorden Speelt en Zingt" kon dit jaar niet doorgaan wegens verbouwingen aan de leslocatie.

Met minder deelnemers hebben we natuurlijk ook minder inkomsten. Zo wordt het een uitdaging om interessante programma's te blijven aanbieden en tóch uit de rode cijfers te blijven. De oplage van onze papieren nieuwsbrief "Folknieuws" wordt daarom teruggebracht. We brengen er voortaan nog maar 2 per jaar uit: in het voorjaar en in het najaar.

In augustus is de SVN weer aanwezig op DoeDans 2014. We hebben een kraampje met SVN uitgaven (muziekboeken en CD's) en informatie over het cursusprogramma. Hulp is welkom. Ook willen we ontzettend graag een digitale nieuwsbrief vormgeven. Wie helpt?

In september starten we met Venster op het Oosten. Dit jaar hebben Junior en Maja het stokje van Mélani en Jacob overgenomen. Bij het horen van de plannen kon het bestuur nauwelijks stil blijven zitten. Ook is de programmering van de Herfstweek rond: een echter aanrader. Doorslaande Tongen zit nog volop in de voorbereiding. Het docententeam is vrijwel compleet. Alle balgen verzamelen!

Fijne zomervakantie allemaal!

Mélani, Arnold en Ellis

11 juni 2013, Ter nagedachtenis aan Peter Koene

Peter Koene, 20 april 1948 - 9 juni 2013

Peter Koene, één van onze oud-zwoegers is er niet meer, zo vernam het bestuur van de SVN vandaag. Peter was voorzitter van de SVN van 1995 tot 2006. Dat dat mooie tijden waren krijg ik (Ellis en huidige secretaris van de Stichting) nog wel eens van de oudgedienden te horen. Zelf heb ik Peter pas voor het eerst gesproken op het afgelopen combiweekend Lage Landen/ Internationaal Samenspel, waar hij menig deelnemer tot tranen toe roerde met een keur van zijn mooiste liedjes. Ik kocht een exemplaar van elke CD die hij bij zich had. Ik bedankte hem voor zijn bijzondere concert, schudde hem de hand en we spraken nog even over hoe het nu met de SVN gaat. Een sympathieke, innemende man. Alweer eentje die veel te vroeg moest gaan. Namens Arnold en Mélani wens ik Peters familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.

Ellis Hensen
Secretaris Stichting Volksmuziek Nederland

Bekijk ook het bericht op folkforum.

En het bericht op de Harmonicahoek

 

Juni 2013, van de bestuurstafel

Folk in Drenthe gaat na een succesvolle start vorig jaar in Hoogeveen ook dit jaar weer van start. Eendaagse cursussen doen het goed bij de SVN. Er zijn daarom plannen om dit najaar in Alkmaar een eendaagse cursus te starten, mogelijk op 10 november. Meer hierover zal zo spoedig mogelijk op de website worden vermeld, hou ons dus in de gaten. Een ander nieuw initiatief is een eendaagse voor jonge muzikanten. Een korte memo is al te vinden in de FolkNieuws van juni en ook hiervoor geldt: kijk af en toe op onze website voor meer informatie. De nieuwe website van de SVN is nu een jaar in de lucht. Het inschrijven via de website bespaart ons een heleboel werk. De cursuscoördinatoren kunnen nu zelf zien hoe de inschrijvingen verlopen. Wel vragen we de cursisten om mee te werken bij het inschrijven door de gevraagde informatie volledig in te vullen. We willen je geboortedatum weten omdat we dat gebruiken voor de kamerindeling bij overnachting. Je adres en telefoonnummer zijn van belang in geval van calamiteiten tijdens een cursus. We kunnen dan altijd je thuisfront bereiken. Heb je vorig jaar deze gegevens ingevuld, dan hoef je nu alleen nog in te loggen om je aan te melden voor een workshop. Natuurlijk zijn je persoonsgegevens goed beschermd bij de SVN, zodat je privacy gewaarborgd blijft. Nog een tip: Als je inschrijft voor een cursus, maak dan meteen het cursusgeld over. Ook dit spaart de cursusadministrator en de penningmeester veel werk. En, last but not least: zijn er wijzigingen in je persoonsgegevens, bijv. een ander post of e-mailadres, werk dat dan even zelf bij in het databestand door eenvoudig in te loggen en je gegevens te wijzigen. Zo houden we samen het databestand netjes up to date. We rekenen op jullie medewerking.

 

Namens het bestuur, 
Arnold.

Januari 2013

Alle nieuwe cursussen van het voorjaar tot de zomervakantie hebben hun inschrijvingen geopend op de website. Bijzonder is dat in maart Lage landen en Internationaal Samenspel tijdens hetzelfde weekend worden gehouden. De laatste jaren liep de belangstelling voor beide weekends wat terug. Het samenvoegen van de weekends leek daarna een logische stap. Een goed gevuld weekend is gezelliger voor cursisten, en ook de Glind en de SVN  hebben natuurlijk graag een goedgevulde accomodatie, wil het allemaal een beetje kostendekkend zijn.

Nog iets bijzonders: VetFolk wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Heel wat jeugdige muzikanten hebben dankzij de inspanningen van de coördinatoren van dit weekend kennis gemaakt met volksmuziek. Maar: de coördinatoren hebben aangegeven te willen stoppen en als er geen opvolgers gevonden worden, dan houdt VetFolk dus op te bestaan. Dus wie durft!?!

En als laatste: 2012 was het jaar waarin wij de sprong naar de nieuwe website waagden. Dit heeft veel werk gekost, maar we beginnen er nu de vruchten van te plukken. Het doel, de cursusadministratie zoveel mogelijk automatiseren, is behaald. Er kan nog veel worden verbeterd, er missen nog dingen... zoveel te doen!  Ook hier weer, werk van onze onmisbare vrijwilligers.

Wie komt ons helpen?

Arnold, Mélani en Ellis

Juni 2012: Live

Op 15 juni gaan we de verhuizing van de website definitief in gang zetten! Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar nu kan ieder via de nieuwe website informatie over de cursussen vinden en zich inschrijven. Wanneer er problemen ontstaan met het inschrijven via deze site, kun je bellen of mailen met het secretariaat (020 - 6761129 ;  secretariaat@volksmuziek.nl ) of naar de websitemaster (webmaster@volksmuziek.nl).

LET OP: je maakt eerst een account aan op de website (aanmelden). Daarna krijg je een mailtje waarmee je je aanmelding kunt bevestigen. Daarna kun je je inschrijven op een workshop. Onthoudt je account/wachtwoord, die heb je later weer nodig om op andere workshops in te schrijven.

 

 

Mei 2012: Nieuwe Website SVN

De oude website van de SVN heeft jarenlang trouw dienst gedaan. Maar het was echt tijd voor een nieuw uiterlijk en nieuwe techniek. Er is hard gewerkt om alles werkend te krijgen voor het najaarsprogramma en nog niet alles is af. Wij zijn nog steeds bezig met puntjes op de i zetten en er moeten nog nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd.

Met het in gebruik nemen van deze nieuwe website is het inschrijfsysteem deels geautomatiseerd. Wanneer u wilt meedoen aan een workshop kunt u zichzelf bij ons als deelnemer aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een mail met een link om deze aanmelding te bevestigen. Nadat u dit gedaan heeft kunt u zich inschrijven voor een workshop.

Zo zijn u en de SVN er zeker van dat uw contactgegevens juist in ons adresbestand komen te staan. Met behulp van uw persoonlijke login, kunt u later meteen inschrijven voor andere workshops of uw eigen gegevens op een later tijdstip wijzigen.

februari 2012: De Zwoegersdag!

Bestuur en vrijwilligers kwamen bijeen om te praten over de SVN  en natuurlijk  om samen een gezellig potje muziek te maken. Het was een inspirerende en gezellige dag in de Glind. De nieuwe  bestuursleden Mélani en Ellis hebben kennisgemaakt met de aanwezige vrijwilligers, de oude bestuursleden Hanneke en Frans hebben afscheid genomen en er is veel informatie uitgewisseld. Nieuwe vrijwilliger Junior maakte zijn entree.