Tanzt Tanzt kinderlekh

In de Jiddische cultuur is muziek maken geen aardige bijkomstigheid, maar pure noodzaak. Muziek als middel om je zorgen te vergeten, want zolang we spelen is de wereld goed en zijn er geen problemen…

Wist je dat een khupe, een Joods huwelijk, vroeger niet geldig was zonder muziek?

De docent van deze workshop, Bert Vos : ”Als klein klein Joods jongetje al, viel het me niet mee om de lange diensten in de synagoge bij te wonen. Wat duurde dat allemaal lang. Wat was ik blij, als eindelijk die mooie melodieën begonnen. Die prachtige wendingen, de versieringen, de bekende en onbekende modi (melodische toonladders) die ik toen wel kon meezingen, maar  nog lang niet kon benoemen. Toen wist ik nog niet dat Joodse muziek en in het bijzonder klezmermuziek mijn leven en mijn werk zouden worden.”

In de workshop Tanzt Tanzt Kinderlekh gaan we terug naar de oervormen van de klezmerdans en is er gelegenheid om eigen voorbereide klezmerstukken te spelen voor de docent en voor de medecursisten. We gaan natuurlijk in op de typerende klezmer-timing, door Amerikaanse klezmerhelden ‘rubber timing’ genoemd. Dit jaar gaan we ons verder verdiepen in de klezmerversieringen en je leert een schat aan variaties die klezmer-muzikanten tot hun beschikking hebben. De dansvormen die aan bod komen zijn:

  • Freylekhs
  • Bulgar
  • Zhok
  • Khosidl

Ook zullen we kijken hoe we een doorlopende dansset kunnen samenstellen, bestaande uit meerdere dansen. Een aantal eenvoudigere melodieën zullen we ter plaatse uit het hoofd leren. De docent gaat uitgebreid in op verschillende manieren om muziek vrij en vlot uit het hoofd te kunnen spelen. Een aantal lastigere stukken worden van te voren opgestuurd, waarbij het aan te bevelen is om ze tijdens de cursus uit het hoofd te spelen. Indien je dit zwaar valt, pak je gewoon de muziek er bij.

Indien je met je eigen groep/band deelneemt aan deze klezmercursus, wordt er sowieso tijd gemaakt om voor de docent voor te spelen, die jullie van feedback zal voorzien.

Niveau 3/4