Shkoyekh is een prachtig Jiddisj woord dat zo iets betekent als: ‘bravo, goed gedaan’. Letterlijk betekent het: ‘dat je kracht zal hebben’. In de synagoge wordt dit geroepen als iemand tijdens een dienst mooi heeft gezongen en klezmorim roepen dit naar elkaar na een geweldige solo.
Hoe kan je eindeloze variaties maken zonder de melodie uit het oog te verliezen? Welke middelen kan je gebruiken om er voor te zorgen dat een melodie nooit twee keer hetzelfde zal klinken? En hoe kan je als begeleider bijdragen aan de enorme rijkdom van de melodieën? Grote vragen, waar concrete antwoorden op zijn. In deze workshop speel je nieuwe en oude klezmerstukken. Hele bekende en hele onbekende stukken die je niet kan missen in je repertoire.
In de klezmertraditie worden de melodieën overgeleverd van muzikant op muzikant. Veel mensen die nu klezmer spelen doen dit van bladmuziek. Niets mis mee, maar tijdens deze workshop gaan we toch een aantal melodieën uit het hoofd leren, zodat de muziek van je hoofd naar je hart gaat. Het is niet voor niets dat Engelsen uit het hoofd spelen ‘by heart’ noemen. Je hart, daar waar het thuishoort. Dat gaat niet altijd goed. En dat geeft niets. Want zo leren we fouten maken. Verkeerde noten spelen die later helemaal niet fout blijken te zijn. Of wel, maar wat zou het dan eigenlijk? Laten we de kunst van het fouten maken koesteren en gebruiken om tot iets sheyns, iets moois te komen. En dat is precies wat we deze workshop gaan doen. We gebruiken een duidelijke en overzichtelijke methode om stukken uit het hoofd te leren. Dat is natuurlijk erg handig, ook voor andere stijlen die je speelt. Ook als je niet gewend bent om stukken uit het hoofd te spelen kan je ook aan deze workshop meedoen. Uiteraard krijg je ook ruim van te voren bladmuziek opgestuurd van stukken die we gaan spelen. Want niet alles zal uit het hoofd gaan.
We gaan samenspelen, heel veel samen beleven. Want klezmermuziek is innerlijke muziek. Niet gespeeld om te imponeren, maar om te verbinden. Om wezenlijk contact te maken met de andere muzikanten, met het publiek, met het feest en met de dans. Muziek in dienst van iets groters, muziek in dienst van de groep. De docent nodigt ook bestaande groepen uit om mee te doen. Er zal ruimte gemaakt worden voor een bandcoaching, als je met je eigen band meedoet.
Ook als je al meer ervaring met klezmer hebt maar alleen komt, wordt er tijd gemaakt om voor de docent en voor de medecursisten iets uit je eigen repertoire te spelen. Je krijgt dan meteen positieve feedback, want uiteindelijk draait het allemaal om … shkoyekh!