HOME    ..SVNCURSUSSENLINKSARTIKELENCONTACTPRIVACYLOGIN

.Login.
Maak een keuze hieronder:
Ierse muziek
Doorslaande Tongen
Venster op het Oosten
Zoek een workshopWeekend cursus

14 t/m 16 september 2018
Vrij 19:00 t/m Zon 17:00
 
Postweg 65
3794 MK De Glind
 
Prijs all-in € 199,00
Details


VENSTER OP HET OOSTEN

Weekend cursus: Say Gezunt!

We duiken diep in het Klezmerrepertoire en spelen natuurlijk de bekendere dansvormen, zoals de Freylekhs. Maar wist je dat er een schat aan onbekender klezmer-repertoire is, dat bedoeld is om naar te luisteren? Kale bewaynen bijvoorbeeld, stukken om de bruid aan het huilen te maken. Of prachtige say gezunt stukken, waarbij het publiek en de bezoekers van het feest een goede gezondheid wordt gewenst. Ook spelen we gloednieuwe klezmercomposities van Bert Vos en stukken die niet in de dorpen, maar juist in de stad hun oorsprong hebben.

We behandelen specifieke klezmerversieringen zoals de krekhtsn. We gaan diep in op de gewoonte van klezmervariaties: eindeloze ritmische en melodische variaties toepassen, terwijl je toch dicht bij de melodie blijft. Er is een mogelijkheid om de zvey strunes scordatura-viool uit te proberen, met een aparte, klezmerishe stemming. Een aantal keren zullen we ook met de klezmerworkshop voor begeleidende instrumenten (bas, accordeon etc.) van Erica Roozendaal samenkomen, om een groot klezmerorkest  te vormen: di groyse Kapelje.

Af en toe zingen we ook een nign, een lied zonder woorden. Mooie, eenvoudige melodiën die de essentie van de Joodse muziek bevatten. Zoals in veel volksmuziek is de instrumentale Joodse muziek erg nauw verwant aan de vocale. Zing een melodie en je weet hoe deze moet klinken.

Bladmuziek en luisterfragmenten worden digitaal aan deelnemers verstuurd om voor te bereiden voor de workshop. Tijdens het weekend wordt zoveel mogelijk uit het hoofd gewerkt. Het is niet voor iedereen te doen, dus het is geen vereiste. Eenvoudige stukken worden niet vooraf opgestuurd, maar zullen op gehoor behandeld worden. In dat geval komt de bladmuziek achteraf.

Maar het allerbelangrijkste: shpil klezmer!!! We gaan letterlijk spelen met Joodse muziek, want daar draait het uiteindelijk allemaal om!

Categorie

  • niveau 3/4

Docent

Bert Vos

Bert Vos is een vooraanstaand klezmer-violist en oprichter en bandleider van The Klezmer Society (voorheen Shtetl band Amsterdam). Bert is lid van het selectie-comité van the International Jewish Music Festival. Als workshop-docent is Bert vooral actief in Nederland en Duitsland. Bert Vos schreef meerdere klezmer composities in de village-klezmerstijl en is een van de weinige violisten die regelmatig met een zvey strunes viool optreedt.

Bert begon met het bespelen van de viool op 7-jarige leeftijd. Op zijn 16e werd Bert de concertmeester van het Haags Instrumental Jeugdensemble. Twee jaar later begon Bert zijn vioolstudie bij Jan Hulst aan het Rotterdams Conservatorium. In 1993 was Bert Vos de enige Nederlandse musicus die werd gekozen om te spelen in the International Youth Orchestra in Israel, o.l.v. maestro Lorin Maazel.

Bert volgde masterclasses in o.a. Stuttgart en New York. Na het behalen van zijn B.A. viool in Rotterdam, vervolgde hij zijn M.A. violin aan de Rubin Academy in Tel Aviv (IL). Bert maakte ook deel uit van het Gertler String Quartet. Terug in Nederland werd Bert lid van het Escher Ensemble en werd hij een regelmatige gastspeler van het Gelders Orkest. Bert is de violist van ensemble Novaya Shira van de grande dame van het Jiddische lied Shura Lipovsky. Bert is de eerste violist van de tangogroepen van bandoneonist Carel Kraayenhof: Sexteto Canyengue en het Carel Kraayenhof Ensemble. In 2018/2019 zullen Bert en zijn Klezmer Society langs vele Nederlandse scholen touren, met de muziekvertelvoorstelling Dansen op de Brug van Avignon, gebaseerd op het werk van Berts moeder, Ida Vos. Ook gaan in de komende jaren twee nieuwe Klezmervoorstellingen in premiere: Klezmer Kaleidoscoop en Merry Nights.

Doelgroepen

  • Volwassenen
  • Jongeren (v.a. 14 jaar)

Vrije Plaatsen

.

Sluitingsdatum voor registratie

10.09.2018

Inschrijven

De registratieperiode voor deze workshop is helaas al voorbij.


Terug naar overzicht