HOME    ..SVNCURSUSSENLINKSARTIKELENCONTACTPRIVACYLOGIN

.Login.Speelniveau


Schat jezelf goed in

We krijgen soms de vraag: "Kan ik dat wel?" zeker van mensen die nog nooit volks- of wereldmuziek hebben gespeeld. Soms is speelniveau niet zo belangrijk, omdat de cursus gericht is op samenspelen. Bij sommige workshops is je speelniveau echter juist wel van belang. Als je niet mee kunt komen met je groep is dat niet leuk. Niet voor jou en ook niet voor je groep en de docent, want die komen "niet van de grond". Als je steeds beneden je niveau zit te spelen kan dat frustreren. Dus wanneer niveau belangrijk is, dan geven wij dat aan. Soms sturen wij daarin ook bij, zodat ieder op de juiste plaats terecht komt. Zit je toch verkeerd, dan is na de eerste les op vrijdagavond het juiste moment om in overleg te switchen, zodat je toch optimaal kunt genieten van het weekend.

Hieronder zie je wat wij met de niveaus bedoelen. Neem bij twijfel tevoren contact op met de cursus co├Ârdinator of de docent.

Niveau 1 / Beginner

Deze workshop is bedoeld voor beginners en mensen die willen leren samenspelen met andere muzikanten of leren spelen op gehoor. Ook voor als je nog nooit eerder volks- of wereldmuziek hebt gespeeld. Je krijgt repertoire aangeboden dat binnen je technische vaardigheden valt. Om mee te kunnen doen moet wel beschikken over de basisvaardigheden voor het bespelen van je instrument. Je hebt bijvoorbeeld al minimaal een jaar les en je kunt doorspelen zonder al te vaak te hoeven stoppen

 

Niveau 2 / Begonner

Je speelt eenvoudige nummers en kunt al wat meer uitdaging aan. Nummers die je al kent, moet je vlot uit het hoofd kunnen spelen en je hebt ook weleens van onregelmatige maatsoorten gehoord. Misschien kun je deze zelfs al meetellen. Moeilijke nummers speel je soms wat langzamer en je speelt je partij liefst niet alleen, maar met anderen samen. Vreemde toonladders kunnen in deze workshop ook al aan bod komen.

 

Niveau 3 / Gevorderd

Je bent redelijk vaardig op je instrument en je kunt goed zuiver spelen. Je kunt tijdens het spelen ook luisteren naar de andere muzikanten en aandacht besteden aan dynamiek. Je hebt al wat ervaring met onregelmatige maatsoorten en bijzondere toonladders. Je kunt in redelijk tempo een melodie oppakken en uit het hoofd een zelfstandige partij spelen. Misschien kun je ook al een beetje improviseren.

 

Niveau 4 / Vergevorderd

Je bent vaardig op je instrument en je kunt een vlot speel en leertempo aan. Wat je speelt klinkt goed en minder ervaren muzikanten kunnen op je leunen. Je hebt echte aandacht voor het samenspelen met nuancering en meer ingewikkelde lijntjes en maatsoorten schrikken jou niet meer af. Je speelt zelfstandig je eigen partij, hebt geen noten nodig en je wilt ook weleens improviseren. Muzikanten op dit niveau spelen vaak al in een eigen groepje.

 

Niveau 5 / Masterclass

Je beheerst je instrument. Je speelt veel, treedt ook op en zoekt muzikale uitdaging. In masterclass workshops ligt het tempo hoog en worden moeilijke nummers ingestudeerd, meestal in een specifieke stijl die flink kan worden uitgediept. Vaak wordt geïmproviseerd, vrijwel nooit gespeeld van bladmuziek. Je kunt goed samenspelen en speelt ingewikkelde partijen zonder probleem.