HOME    ..SVNCURSUSSENLINKSARTIKELENCONTACTPRIVACYLOGIN

.Login.Maakt Mumford & Sons "cosmetische folk"?


Geschreven door Ad Boonman, juli 2013.

Folk, folkrock, staat weer op de grote podia! Vooral Mumford & Sons. Een folkrockband met de populariteit van een grote popband. Maar meer bands uit het genre zijn populair.  Of Monsters and Men en The Lumineers staan ook op grote podia. Een paar maanden geleden draaide bij de VPRO de film Big Easy Express (Grammy Award) over een treintour van 3 bands door de VS. Naast Mumfords & Sons toerde mee de Old Crow Medicine Show en Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.

Overeenkomst 
Jonge muzikanten die met passie hun manier van folk beoefenen. Melodieuze muziek die het werk doet, niet het effect zoals vaak bij rock en pop. Wel stevig. Feel good; veel contact met het publiek; veel meezingen. (Magnetic Zeros)
Serieus en met een eigen opvatting! Zoals Edward Sharp (alter ego van leider Alex Ebert) van de Magnetic Zeros het zegt: "We're playing music ..... (like) .... when we were all children, dreaming. To lift ourselves and the world. To come in contact with, back into the magic."

Nederland
Ook in Nederland is er groeiende aandacht. Tommy Ebben - die weer een workshop Folkrock in de Herfstweek van de SVN komt geven. Tommy was laatst weer in DWDD met het project Knalland. Tangerine, Tim Knol, Blaudzun en anderen produceren bewust een folky geluid en hebben daarmee succes. Zie bijvoorbeeld ook Spitsnieuws.nl: "Folkmuziek trekt weer volle zalen".

"Cosmetische folk"
Op Paaszaterdag trad Mumford & Sons op in de Ziggo Dome. Reden voor het Radio 1 programma Casa Luna om op 28 maart Gijsbert Kamer - popjournalist van de Volkskrant - te vragen als gast. Over de revival van de folkmuziek. Hij had al eens een interview met Mumford & Sons. Het was een zeer interessante en leerzame uitzending; Kamer weet ook veel van volksmuziek/folk. De andere gast, voorman Ad van |Meurs van The Watchman vond de muziek van M&S erg uitgekiend. Dat is een compliment van deze ouwe rot.

Kamer vond de muziek van M&S eigenlijk "cosmetische folk". Folk naar de vorm. Maken Mumford & Sons - en al die andere jonge folk/folkrock bands -  "cosmetische folk"? Zou Kamer bedoelen dat folk inhoudelijk moet zijn?. Maar hoe? Instrumentale muziek heeft geen "inhoud". Moet de tekst "inhoud" hebben; moet die ergens over gaan? Dan zouden al die (dans)deunen geen folk zijn? Moet niet alleen "folkinstrumentarium" gebruikt worden, maar ook oude teksten gezongen en oude dansen gespeeld?

Heeft het misschien te maken met wat Kamer van nieuwe ontwikkelingen verwacht Folk en rock leken voor de traditionele folkliefhebbers van de tweede helft 60-er en in de 70-er jaren niet te verenigen. Na verloop van tijd stonden bands als de Byrds, Fairport Convention en Fungus hier en vele anderen in hoog aanzien. Nu zijn er ook jonge bands die hun eigen invloeden in deze tijd versmelten tot hun muziek.

Hedendaagse folk
Kijk en luister eens naar: "Meet me tomorrow" uit Big Easy Express. Prachtige song. Naar vorm en inhoud! En luister naar Marcus Mumfords liefdesverklaring voor de folk. De basis van die band is zonder meer folk.

Waar Gijbert Kamer zich misschien op verkijkt is dat de hele muziekscene sinds de 60-er jaren veranderd is. Zou wel raar zijn. Want hij weet dat als geen ander natuurlijk. Mensen zoals Marcus Mumford zijn opgegroeid in de tijd van de pop en de grote festivals. Hun publiek is daarmee opgegroeid.  Ze zijn ook veel meer gewend dat muzikanten hun eigen muziek schrijven, in plaats van het spelen van traditionals. Als jonge muzikanten van folk gaan houden en die spelen en de elementen van hun eigen tijd inbouwen, en ze noemen dat folk, dan is dat folk. Folk van deze tijd. Het woord cosmetisch past dan niet.