Shpil Klezmer

Merry Nights!

Merry Nights! Welkom in Oost-Europa in de jaren ’10. Klezmermuziek klonk toen niet alleen in de bekende oude shtetl-dorpjes, maar ook in de levendige steden. Eén van die stukken heet Merry Nights en werd gespeeld in de ‘café chantant’. Jiddisje muziek, geïnspireerd door de stad: het klinkt soms net iets grootser, virtuozer. Klezmer met een flinke dosis khotspe!

Wij willen met de cursisten werken zoals wij dat ook in onze band The Klezmer Society aanpakken. Net zoals vorig jaar, geven Bert en Erica met zijn tweeën samen de workshop. We beginnen met het eigen maken van de melodie, want de melodie is het hart van elk klezmerstuk. Vanuit deze basis gaan we het opbouwen: met akkoorden, begeleiding en versieringen. We gaan ter plekke op zoek naar nieuwe variaties op de melodie. Een melodie zal zo nooit twee keer hetzelfde klinken. Geen prefab arrangementen, maar creëren en musiceren in het hier en nu! Jiddisjer zal het niet worden.

We kiezen er bewust voor om melodie- en akkoordinstrumenten vanaf het begin te combineren. Hiermee krijgen we gelijk een echte volle bandsound en raakt iedereen bekend met de melodie. Een aantal lessen zullen we de groep wèl opsplitsen, wanneer we bijvoorbeeld ingaan op instrument-specifieke versieringen. Misschien zijn er een aantal deelnemers die al bekend zijn met de stijl en verdieping zoeken en is er een andere groep die juist behoefte heeft aan een stevigere basis.

Omdat de arrangementen niet vastliggen, is deze workshop zowel toegankelijk voor beginnende spelers als voor gevorderden. We hebben tools, informatie en materiaal voor verschillende niveaus. Iedereen is welkom: vanuit elke melodie als basis, kun je de muziek zo moeilijk of gemakkelijk maken als je zelf wilt.

Wij sturen de deelnemers uiterlijk drie weken van tevoren bladmuziek en opnamevoorbeelden toe. Tijdens de lessen werken we ook graag auditief. Je hoeft daarom geen held te zijn in notenlezen, zolang je oren en hart maar open staan!

Niveau 2/3