Bert Vos

Bert Vos

Bert Vos is een vooraanstaand klezmer-violist en bandleider van The Klezmer. Hij is lid van het selectie-comité van the International Jewish Music Festival. Bert schreef meerdere klezmer composities in de village-klezmerstijl en is een van de weinige violisten die regelmatig met een zvey strunes viool optreedt.

Bert begon met het bespelen van de viool op 7-jarige leeftijd. Op zijn 16e werd hij de concertmeester van het Haags Instrumental Jeugdensemble. Twee jaar later begon Bert zijn vioolstudie bij Jan Hulst aan het Rotterdams Conservatorium. In 1993 was hij de enige Nederlandse musicus die werd gekozen om te spelen in the International Youth Orchestra in Israel, o.l.v. maestro Lorin Maazel.

Bert volgde masterclasses in o.a. Stuttgart and New York. Na het behalen van zijn B.A. viool in Rotterdam (NL) vervolgde hij zijn M.A. violin aan the Rubin Academy in Tel Aviv. Bert maakte ook deel uit van het Gertler String Quartet. Hij is de violist van ensemble Novaya Shira van de grand dame van het Jiddische lied Shura Lipovsky en de eerste violist van de tangogroepen van bandoneonist Carel Kraayenhof: Sexteto Canyengue. In 2019 touren Bert en zijn The Klezmer Society langs Nederlandse scholen, met de muziekvertelvoorstelling Dansen op de Brug van Avignon, gebaseerd op het werk van Berts moeder, Ida Vos. Ook gaan er twee nieuwe klezmervoorstellingen in premiere: Klezmer Caleidoscoop en Merry Nights.